Ytterligare en slutstrid i det (o)heliga landet

Det blev ett mycket längre avbrott i bloggandet än vad jag egentligen hade tänkt mig, men nu knattrar tangenterna på min laptop igen. I'm back, Jack!

Vanvettet är löst igen i våldets näste och jag får flashbacks av nyhetsbilder från 80-talet med ett söndertrasat Beirut under ständig granatbeskjutning. Israel har (igen) tagit till med hårdhandskarna i Powell-doktrinens anda av "overwhelming force" och kollektiv bestraffning och är samtidigt pressat från två håll. Om man nu överhuvudtaget är pressat av något annat än sin interna vilja att visa omvärlden att man inte tvekar att bomba allt sänder och samman om någon rör ett hårstrå på en soldat. Kunde kidnapparna i Palestina och Libanon ha förutsett reaktionen? De borde i alla fall vara vana vid den. De senaste dagarnas händelser visar på en ny taktik från väpnade organisationer som Hamas och Hezbollah. Borta är självmordsbombarna och i stället ser vi granatattacker och kidnappningar, kort sagt en mer öppen krigföring. The Guardian menar att Hezbollah nu tar större risker för att förstärka sina positioner i Libanon, men frågar sig också vilka strategiska beslut som ligger bakom attacken som är den första i sitt slag på mycket länge. Frågan som dyker upp är förstås hur mycket Iran är inblandat, och följdfrågan man måste ställa sig är hur mycket vi i väst vill att Iran skall vara inblandat. Tyvärr riskerar de som önskar krig mot Iran få bensin på sin kvarn om Hezbollah fortsätter sina attacker.

Så glider regionen igen långsamt ned i våldets träsk, och jag är på intet sätt förvånad även om jag hade hoppats på en ny fred. Jag trodde framför allt inte att Israel var beredda att försöka krossa Hamas efter deras valseger, och detta just då det verkade som om den politiska organisationen började bereda sig för att slå in på diplomatins väg (den militära verkar vilja annorlunda). Alla stora ord om demokrati i mellanöstern är nu förgäves och det är uppenbart att de byggts på västliga dagdrömmar och liberala fantasier. Återigen verkar det (o)heliga landet stå inför en slutstrid, som så många gånger förr. Precis som alla dessa andra gånger kommer det bara att leda till ytterligare misär, död och förintelse. Är det inte dags att skicka in en massiv FN styrka i hela regionen på ett "chapter 7"- uppdrag?

Bild: Hezbollahs flagga hämtad från Wikipedia. Licens: GNU FDL

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: