Kidnappning som effektivt vapen

Självmordsbombningar var inte speciellt vanligt i mellanöstern innan en jihadist-grupp (förmodligen Hezbollah) genomförde sin berömda attack mot den amerikanska marinkåren 1983 som dödade 241 soldater (1). Med de senaste händelserna i mellanöstern verkar det som om jihadisterna nu fokuserar på en ny taktik: kidnappningar.

New York Times rapporterar i dag att två journalister från Fox News kidnappats av en grupp som kallar sig för "the Holy Jihad Brigades". Kravet är att USA släpper alla muslimska fångar som finns i amerikanska fängelser. Kidnappningarna av israeliska soldater i Gaza och norra Israel, vilket utlöste Libanon-krisen, visar att motståndsrörelserna i Gaza nu börjar nyttja samma taktik som det sunnitiska motståndet i Irak använder sig av, där kidnappningar av västerlänningar mer eller mindre stängt Bagdad för andra än Irakier och koalitionssoldater. Israel lyckades bomba Libanon sönder och samman, men lyckades inte med målet att frita soldaterna.

Att Hezbollah red ut den Israeliska eldstormen, och kom stärkta ur konflikten, kommer att visa andra grupper att kidnappningar är ett effektivare sätt att förorsaka skada mot Israel än självmordsbomber. Det torde med andra ord bara vara en tidsfråga innan nya IDF-soldater blir bortförda. Vågar Israel då reagera med samma testosteronstinna övervåld som man gjorde i Libanon?


läsning: Cristoph Reuter: Med livet som vapen ISBN: 9185057274

Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: ,