32% av britterna vill förhandla med Al-Quaida enligt BBC-undersökning

En undersökning som gjorts för BBC visar att 32% av britterna tycker att västregeringar skall börja förhandla med Al-Quaida, jämfört med 59%, som tycker motsatsen. Jag måste säga att jag själv blev förvånad över siffrorna, men om man granskar alla frågor och resultaten så kommer ett starkt motstånd mot kriget mot terrorn till uttryck. Ungefär hälften av de tillfrågade anser att britterna omedelbart skall ta hem sina trupper från Afganistan och Irak jämfört med cirka 30% som vill att de skall stanna. Bara 25% anser att väst vinner kriget mot terrorismen och hela 53% att vi losar det.

Jag har precis hört en intervju med en brittisk terroristspecialist som arbetar för MI5 (om jag minns rätt). Alistair Crook, som menar att det är oundvikligen är så att vi måste börja inleda förhandlingar med Hamas och andra grupper som vi i dag betraktar som terrorister, och att väst inte kan vinna ett militärt krig mot terrorn. Krigsscenerna är helt enkelt för många. Metoderna felaktiga. Bilden för komplex. Crook refererar också till en Israelisk undersökning som visar på ett liknande resultat som BBC:s, men som jag ännu inte lyckats hitta någon information om.

Intressant nog tillfrågas Crook av intervjuaren om det i dag redan pågår sådana förhandlingar och Crook svarar att det bara tagits ett fåtal kontakter under de här fem åren. Väst har helt enkelt inga samtalspartners, och vägrar skaffa sig fler.

Det gläder mig att de som vill utöka kriget mot terrorn är i minoritet i väst. Det glädjer mig att folk i gemen inte låter sig påverkas av de extrema galningar som försöker piska upp opinionen för ett civilisationskrig (läs: den kristna evangelistiska högern). Minns att spanjorerna fick möjlighet att visa sitt stöd till kriget i det val som genomfördes efter Madrid-bombningarna och att man valde att hoppa av det. Sverige borde göra detsamma.

Andra bloggar om: , , , , ,

Etiketter: ,