Chavez nya förslag: The International Humanitarian Bank

Det var kanske ingen överraskning att Venezuelas President Hugo Chavez skulle vara hård mot Bush och company när han höll sitt tal i FN:s säkerhetsråd i förra veckan, men det måste ändå kännts märkligt för Bush att få ta så mycket stryk under en och samma vecka. Ahmadinejad skrädde ju inte heller han orden. Mer förvånande var kanske att Chavez lyfte fram Noam Chomskys bok "Hegemony or Survival: America’s Quest for Global Dominance (The American Empire Project)" (ISBN: 9170370265) vilket fick den att rusa i bokhandlarnas försäljningslistor.

ZNet publicerade i går en intervju med Chavez, gjord innan FN-framträdandet, där den Venezolanske presidenten bland annat presenterar sitt förslag till en ersättare för IMF och Världsbanken: International Humanitarian Bank (IHB). Med tanke på IMF's katastrofala försök att strukturomvandla länder i Latinamerika, och hur långt Chavez redan har kommit med sin diplomati i regionen så bör man ta hans förslag på största allvar.

Visste ni för övrigt att Venezuelas oljetillgångar är större än Saudi-arabiens? Det lärde jag mig i alla fall av Greg Palast artikel. Kruxet är att oljan är mycket tjockare (den kallas "flytande asfalt" enligt artikelförfattaren) och därmed kräver mycket större investeringar för att bli lönsam och därmed ett högre oljepris. Det kanske inte konstigt att det är just Iran och Venezuela som leder motståndet mot USA:s hegemoni. Oljetillgångarna ger dem vissa garantier som inte mindre länder har.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: