Ett cyniskt och farligt spelSå har Bush-regimen återigen gjort ett utspel när det gäller det omhuldade kriget mot terrorn (eller vad det nu heter), den här gången i form av en ny handlingsplan mot global terrorism. Fokus ligger som vanligt på Al-Quaida, men gamle hederlige Usama har nu fått sällskap av Ahmadinejad och Nasrallah, vilket visas i det paper där vita huset försöker belysa vad det är "terroristerna vill". Det första som slår mig är dels att man i och med detta lämnar det klassiska terrorismbegreppet bakom sig. Iran är som vi vet en stat och Hezbollah en milis med mandat från en stat (Libanon) att inneha vapen. Därmed borde också annan stats-sponsrad terrorism, eller statsterrorism komma ifråga för Mr Bushs aktiviteter, men därom nämns inget. Det andra är att man mer och mer öppet fokuserar enbart på mellanöstern och islamism. Bush verkar inte ens längre anstränga sig för att ha en bra relation med muslimer eller att försäkra dem att islam inte är USA:s måltavla vilket uppmärksammats av bl.a. CAIR (Committee for American - Islamic Relations).

Nu erkänner han dessutom att CIA har haft ett nätverk med förhörscentraler runt om i världen, och låter meddela att de fjorton viktigaste fångarna har flyttats till Guantanamo Bay. Samtidigt föreslår han för kongressen att en speciell militärdomstol skall inrättas för att döma dessa. "Nobody should fall for the latest gambit in Bush's war on human rights. It is time to re-embrace the principle on which America was founded. Genuine respect for the rule of law will make everyone safer." utbrister Clive Stafford Smith i en kolumn i The Guardian. Så sant! Ett rävspel är vad det är för att Busken skall kunna bita sig kvar i sitt krig mot terrorn, slippa lägga ned Guantanamo, och säkerligen kunna behålla sina utländska fångcentraler.

Andra, som forskaren Brigitte Nacos, menar i en intervju med San Francisco Chronicle att Bushy hjälper terroristerna genom att blåsa upp Usama och Al-Quaida till världsstjärnor och därmed åstadkommer en rädsla bland USA:s befolkning som tjänar terroristerna väl. Dom behöver inte längre bomba något för att väcka rädsla, det räcker med att Vita Huset fibblar med terrorvarningarna. För Vita Huset är det förstås utmärkt eftersom det höjer presidentens populäritetssiffror. Och det behövs inför höstens kongressval.

Det är ett cyniskt och farligt spel som vita huset bedriver med den amerikanska befolkningen och resten av världen.

Uppdatering: läs mer om nyheten hos Jinge och Lennart Franzell


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Etiketter: ,