Krigsrykten: en attack mot Iran nära förestående?

Just nu verkar USA surra av krigsrykten med anledning av att den andra flottan (the Eisenhower Strike Group) enligt militära källor fått order om att vara beredda att avgå till Persiska viken från och med den 1 oktober. Time magazine publicerade den 17 september en lång artikel om hur ett eventuellt krig med Iran skulle kunna se ut och enligt The Nation har höga militärer läckt nyheten till före detta militärer som är skarpa motståndare till Bushadministrationens krigshetsning, som till exempel Air Force Col. Sam Gardiner, eftersom de anser att kongressen borde informeras innan en sådan insats som kan innebära krigshandlingar med Iran. Samme Gardiner går till och med så långt att han menar att USA redan genomför markoperationer inne i Iran och att klarsignalen för ett krig redan gått. Hör hans resonemang på ThinkProgress.

Så är det verkligen så illa att vi skall få ett nytt krig på halsen? Att flottan får klartecken att avsegla till persiska viken kan antingen betyda att Bushco verkligen planerar en attack mot Iran innan kongressvalet, att han söker en konfrontation som kan ge en anledning till "självförsvar" a la Tonkinbukten, eller att han försöker öka trycket på Iran inför förhandlingar om Irans urananrikning. Hur som helst verkar det vara ett illavarslande omen.

Efter det amerikanske kongressvalet den 7 september kan det bli politiskt omöjligt för Busken att göra något åt Iran och ett krig i sig kan ge republikanska politiker i kongressen de röster de behöver för att behålla majoriteten.


Andra bloggar om: , , , , , ,

Etiketter: