Valsmälla dagen efter

Någon rejäl baksmälla efter gårdagens maktskifte blev det kanske ändå inte. Valresultatet var inte helt oväntat. Att moderaternas transformation till "nytt" arbetarparti uppenbarligen lyckades kanske förvånar något. Att de dessutom lyckades vinna fler röster från arbetslösa än tidigare, vilket sades i gårdagens valvaka i P1, är däremot något att förvånas över. Vilka yrkes- eller åldersgrupper det handlar om förtäljer inte historien. Men vem kan klandra de arbetslösa vilka de nu än är? Vi har trots allt haft en högervandrande socialdemokrati vid makten i 12 år. Vem kan klandra en arbetarklass som blivit medelklass med villalån och aktieportföljer att försvara? Och nu räknar de alltså med att Reinfeldt och company skall kunna genomföra en politik som skapar nya arbeten? Tillåt mig att tvivla.

Tvärtom tror jag att vi kommer att få se mycket skarpare konflikter på arbetsmarknaden, och främst bland unga. Många ekonomer varnar för att USA:s ekonomi står inför en skarp nedgång, med större inflation som följd och risk för att fastighetsbubblan spricker (Danne Nordling har en bra postning om detta). Det bådar knappast gott för nya jobb i Sverige, snarare ökar risken att företagen förlägger ännu mer produktion till frihandelszoner i Asien, eller "slimmar" sina organisationer ytterligare. Eventuella åtgärder för att minska företagens bördor kommer med andra ord knappast att innebära nya jobb, snarare mindre risker för företagen.

Så se fram emot fler protester, gott folk. Fler aktioner av "osynliga partier", mer våld, fler strejker och demonstrationer. Och det kommer att vara de unga som står för de aktionerna. Då kommer det "nya arbetarpartiet" Moderaterna snabbt att få bekänna färg och visa vilken sida de egentligen står på.

Andra bloggar om: , , , ,

Etiketter: